1 mei demo - dag van de arbeid - Charleroi, Wallonie, Belgie

Libres, sociaux et nationaux!

Vrij, sociaal en nationaal!

Een kreet die over heel Europa te horen is in verschillende talen.
Dit jaar deden wij, van de NVU, het op zijn Frans in Wallonië.

Op ‘De dag van de arbeid’ sloten wij aan bij onze kameraden van Nation. Deze partij sloot in 2017 aan in Antwerpen op 1 mei en liet toen uit respect voor de ANV de Belgische driekleur thuis. Deze keer ging het vaandel wel de lucht in. In Charleroi wel te verstaan. Nation heeft de afgelopen tien jaar een zeer degelijke groei gerealiseerd. Hervé van Laethem, de frontman, heeft uit naam van Nation vorig jaar nog de NVU-demonstratie bijgewoond en ondersteund in Enschedé.

 

 

Charleroi is een arbeidersstad. Ooit het lichtend voorbeeld van een stad die in bloei stond door de mijn- en staalindustrie is het nu verworden tot een vervallen omgeving. Voorbeelden ten over in de omgeving van Station Sud waar de demonstratie plaatsvond. Totaal leegstaande flat-, kantoorpanden en industriecomplexen zijn er ruimschoots aanwezig. Mooie omgeving voor urban fotografie. (Wel braaf wezen en voorzichtig aan.) De stad krijgt een bepaald soort karakter met zich mee door het metronet dat er ooit kwam en waarvan maar een deel in gebruik is genomen. Dit resulteerde in zogenaamde ‘spookstations’ die op bepaalde takken van dit net aanwezig zijn. Bijzonder.

Dat Nation deze stad heeft gekozen voor de demonstratie is niet vreemd. De werkloosheid is er groot.

 

 

Voor ‘de dag van de arbeid’ uiteraard een belangrijk punt. Tel daarbij op dat in 2010 al 41% van de bevolking van ‘vreemde afkomst’ was. Regio Henegouwen waarin Charleroi ligt staat overigens wel bekend om het grote aantal Italianen wat er zich gevestigd heeft in de tijd dat de industrie er goed draaide. Met vreemde afkomst wordt dus ook gewezen op grote groepen arbeidsmigranten vanbinnen Europa. Dit is dan ook wel duidelijk op te maken aan de hand van het feit dat er in 1956 een grote mijnramp is geweest in Marcinelle nabij Charleroi waarbij 262 arbeiders omkwamen. Dit waren grotendeels Italianen.

 

 

Al deze omgekomen arbeiders zijn overigens gepast herdacht tijdens de demonstratie d.m.v. legging van kransen en de in acht genomen stilte bij het monument wat voor ‘Station Sud’ staat in nagedachtenis van deze ramp. Om het niet te chaotisch te maken op het monument werd terecht gekozen voor een kleine groep afgevaardigden waaronder onze voorzitter.

 

 

De toespraak die onze voorzitter na de ceremonie op het stationsplein heeft gehouden is overigens terug te vinden YouTube. Voor degenen die wat ‘sfeer’ willen proeven. Na de demonstratie waren wij allen welkom in een lokaal dat door Nation word gebruikt voor activiteiten. Op dat soort momenten valt het mij altijd weer op hoe gezellig en gastvrij onze Zuiderburen zijn!

 

 

 

Alles bij elkaar is het een zeer leuke en nuttige en dag geweest met een degelijke opkomst van NVU-leden ter ondersteuning van Nation. Aangezien er vanuit Arnhem een behoorlijk lange reistijd aan vastzat en, op een enkeling na, wij allen met elkaar in één bus zaten is er aan gezelligheid geen tekort geweest. De chauffeur, die zijn werk naar behoren deed, trapte hem zo nu en dan op zijn staart en ik trok die dag een paar keer aan een staart. Maar met dergelijke pikante acties val ik u verder niet lastig...

 

Hou Zee!

 

René Rütze.